2013. február 6., szerda

Magas vérnyomás, rák gyógyítása. Egy szakorvos tanácsai.


Mese felnőtt gyerekeknek


A FEJÉN ÁLL A VILÁG.
Biztosan hallottatok már Narniáról, az Óz, a Csodák Palotájáról vagy Alex Csodaországban című meséjéről. Mi a hasonlóság ezekben a történetekben? Mi teszi őket különlegessé és érdekessé? Az, hogy a főhősök különböző módon átkerülnek egy másik világba, ahol minden a feje tetején áll. Az állatok beszélnek, a növények óriásira nőnek, létezik mágia, az emberek nem öregszenek, illetve sok más csodás és furcsa dolog történik bennük. Mennyire is szeretjük ezeket, és milyen sok jót nevettünk ezeken gyermekkorunkban, sőt, talán most is ugye? Mindannyian szeretjük a meséket, a varázslatot, és szeretünk nevetni.

Én szeretnék Nektek leírni egy hasonló világot, ahol úgy, ahogy a mesékben is, sok gonoszság van, amit le kell győzni. A Boszorkány Elvarázsolt Kastélyáról van szó, ahol nem létezik olyan fogalom, hogy igazságosság, vagy szeretet.
A sötét és rideg kastélyba belépvén groteszk mesefigurákat látunk. A legnagyobb és legerősebb a kastély ura, Pénz Úr. Pénz Urat fegyveres kísérők tömkelege őrzi, védi és szolgálja éjjelt nappallá téve. Segítői alacsony, torz testű, és aránytalanul nagyfejű, agresszív manók. Pénz Úr három leghűségesebb ilyen szolgája „Önző érdek”, „Megtévesztés” és „Pusztítás”. A nagy kastély termében, távol a fényt árasztó kandallótól, a sötétben egy ketrec áll. Benne egy nagydarab, békésen, csendben sírdogáló ember fekszik, akit a ketrec másik oldaláról Pénz Úr kis manói élvezettel kínoznak a kezükben lévő kis lándzsák segítségével. A síró embert, mikor még nem került Pénz Úr fogságába, úgy hívták: „Közösség”. A vadul és kéjesen sikongató kis koboldok mögött egy, Közösséghez nagyon hasonlító ember áll és megállás nélkül vihog, az ő neve: „Egyén”.
Most biztosan felmerül bennetek a kérdés, mit tett szegény Közösség, miért kell bűnhődnie? Miért jó Pénz Úrnak, hogy fogva tarthatja? 

A legenda szerint, a Kastély régi ura, kinek már a neve is feledésbe merült, három utódot hagyott maga után. Közösséget, Egyént és Pénz. Közösség és Egyén ikertestvérként születtek elsőként, majd később csatlakozott hozzájuk Pénz, a kistestvérük. Közösség volt a legszeretettebb az összes testvér közül a családban. Amerre ő járt, amikor ő beszélt, ott harmónia és boldogság aurája lengte körül a környéket. Egyén borzasztóan féltékeny és irigy volt ikertestvérére, így mikor eljött az idő, Pénzzel együtt eldöntötték, hogy bátyjukat elrabolják és tömlöcbe vetik, s a trónon közösen osztozkodnak majd.
Egyén nagyon boldog volt, amikor Közösség, mit sem sejtve belesétált csapdájukba és fogságukba került. Akkor még nem számított rá, hogy a legkisebb testvér, Pénz olyan erős és hatalmas lesz, hogy ő felette is átveszi majd a hatalmat. Azóta ő Pénz Úr, a Kastély és az uradalom egyetlen, megkérdőjelezhetetlen vezetője.

Na de ennyit a kastélyról. Mi történt a királyságban? Mi történt a kastély körüli falvakban, miután Közösség fogságba került?
Elsősorban megkezdődött a kis falvak összetartozásának szétbomlása. Pénz Úr és Egyén új törvényei hatására az emberek önzőbbek lettek, hiszen ezek szerint az ember személyes érdeke sokkal fontosabb a többi ember érdekénél. Egyén azt mondja, hogy az ember először a saját boldogságát és kényelmét keresse, és csak az után fordítson figyelmet a többiekére. Ennek hatására nagyon kevés gyermek született a királyságban, hiszen az anyáknak kényelmesebb volt nem szülni újabb gyermekeket és nem foglalkozni a felnevelésükkel. Inkább mulatoztak és élték az életüket, miközben egyre kevesebb kis gyermek született, és aki meg is született, azt is elhanyagolták. Amíg Közösség uralkodott, az emberek a közösséget szolgálták, a természet törvényeit követték, ahogy az állatok is, ahol az Apa és az Anya a saját kényelmét háttérbe szorítva a csecsemőjére fordította figyelmét, hiszen tudták, áldozatvállalásuk nélkül meghalna a kicsi.
Pénz Úr is hozott új törvényeket, a kedvencét úgy hívták, a pénz és az áru szabad áramlása. Közösség, a természet törvényeit követve tudta, hogy a szabad áramlás, például a baktériumok, vírusok szabad áramlása halálos járványokat okoz, a vízé pedig árvizet. De nem véletlenül olyan fogalom sem létezik, hogy a szülők szabad áramlása, hiszen minden faluban lehetne találni egy „jobb” anyát vagy apát, de a rokonság, a vér szerinti szülő-gyermek kapcsolat és kötődés legkisebb szikrája is milliószor többet ér egy okosabb vagy egy szebb idegen szülőnél. A legrosszabb képességű Édesanya is jobb a legjobb mostohánál. Tehát nem véletlenül nincs a világon Édesanyák szabad áramlása. Hasonló módon, ahogy a pénz és az áru elkezdett a birodalom egyik végéből a másikba áramlani Pénz Úr szolgálóinak segítségével, megugrott a bűnözés növekedése. Semmilyen szabad áramlás nem jó, ha szabályok nélküli, márpedig Pénz Úr akkor a legboldogabb, ha minél kevesebb szabály korlátozza gonosz törekvéseit.
Pénz Úr azt is tudta, hogy le kell győznie azokat a hagyományokat, amik még Közösség uralkodása idején alakultak ki. Mióta ő uralkodik, csak saját szolgálóinak, a manóknak hagyományait tanítják az iskolákban. Közösség annak idején tudta, hogy minden teremtménynek saját hagyománya és kultúrája van, és ez így van jól. Ezek nem keveredhetnek. Tudta, hogy békapapa tanácsa, kultúrája nem segít a farkas vagy kolibri csemetének, sőt ha követi, meghal. Ha két kultúra között lényeges különbség van, például az egyikben a munka, a tisztesség, a többiek tisztelete áll a központban, míg a másikban az élősködés, mások becsapása az dicsőség, és kiválasztottnak érzi magát a többi népeket nem emberszámba véve, akkor ott ezek a kultúrák nem keverhetők össze, hacsak nem akarjuk elpusztítani az egyiket vagy mindkettőt.
A régen művészetéről híres királyság teljesen átalakult! Míg Közösség idején mindenki szabadon festhetett, zenélhetett, alkothatott, Pénz Úr a gazdag kincstárát felhasználva csak azokat a művészeket támogatja, akik hozzá hűek. Olyan művészeket támogat, akik az Ő és Egyén érdekeit képviselik. Ezeknek a művészeknek a zenéje és filmjei arra ösztönzik a királyság lakóit, hogy agresszívek legyenek, alkoholt, kábítószert fogyasszanak a saját boldogságuk érdekében, és felbontva a férj-feleség modellt, ne legyen család, csak sok férfi és nő, akik folyamatosan partnert cserélnek. Habár vannak a királyságban még olyan művészek, akik igazi értékeket szeretnének teremteni, egyre csak fogynak, mert minden díj, kitüntetés, pénz, elismerés Pénz Úr szolgáinak jár.
A királyság régen jól működő gazdaságát felváltotta a „szabad verseny”, aminek következtében a királyság nem támogat többé helyi csoportokat, akit termelnének, hanem mindent az dönt el, kinek mennyi pénze van. Az emberek kis cégei és vállalkozási csődbe mentek, ahogy a manók pénzben úszkáló serege óriási nagyvállalatokat hozott a királyságba. A kis helyi termelők nem tudták velük felvenni a versenyt. Szépen lassan az emberek is a manók üzleteibe jártak vásárolni, ha azt akarták étel kerüljön este az asztalra. Hiába áldozták az emberek ősei vérüket és gyermekeit vérét sok háborúban Közösség királyságáért, több száz éves birtokaikat most olcsó pénzért el kellett adniuk Pénz Úr manóinak, hogy legyen pénzük megélhetésre.
Pénz Úr viszont ennyivel nem elégedett meg. Őt csak a folyamatosan duzzadó kincstár érdekelte, nem az emberek élete. A manók által birtokolt nagy üzletek polcaira vegyszerekkel és tartósítószerekkel teli termékeket tetetett, hogy a később megbetegedő emberek aztán gyógyszereket vegyenek tőle, s így még több vagyonhoz jutott. Természetesen az iskolákban nem taníthatták az ifjú embereket az egészségről és a táplálkozásról, csak azt mondták nekik, ha megbetegedsz nincs mit tenni, gyógyszert kell venni.

Pénz Úr bírókat is tetetett a régi igazságos bíróságok élére, akiknek első feladata volt, hogy törvénybe iktassák: a vélemény-nyilvánítás az gyűlöletbeszéd, börtön jár érte. Az embereknek pedig kárpótlást kell fizetniük azért, amiért Közösség uralkodása alatt a manók hátrányos helyzetbe voltak szorítva.
Az emberek élete nyomorúságossá vált. Ők még mindig szerették a királyságukat és egymást, miközben az életük minden területét Pénz Úr manói irányították. Az oktatást, a művészetet, az üzletet, a tudományt, a mezőgazdaságot, a hírszolgáltatást, mindent. Az emberek azt ették, azt nézték a TV-ben, azt a ruhát viselték, azt tanulták, és úgy viselkedtek, ahogy azt Pénz Úr kívánta. Hiába dolgoztak keményen ugyanúgy, mint régen, nem tudták maguk sem megmagyarázni, miért nem boldogok. Közösség börtönbe zárása óta az emberek ugyanannyit dolgoznak, de elszegényednek, jól tanulnak, és jól teljesítenek, de bizonytalan a munkájuk, egészségük és tudásuk nagyon gyenge, és kevés gyermekük van. Úton vannak a pusztulás felé.

Egy Elvarázsolt Kastélyba és mesébe hívtalak meg Titeket, akik most várjátok a mese boldog végét. Mit gondoltok, mit lehetne csinálni az Elvarázsolt Királyságban? Van még remény, hogy a dolgok jóra fordulnak? Igazatok van, változtassuk meg, de ezért, mint a népmeséink bátor szegény legényeinek is, neki is, nekem is, és mindannyiunknak meg kell küzdeni. Nem elég isteni génjeink megléte. Nem elég őseink dicsősége. Rájuk büszkék lehetünk, de minden nemzedéknek meg van a saját feladata. Ha egy szülő nagyon szereti gyermekét és bízik benne, akkor nagy feladatot ad neki. Isten nagyon bízhat bennünk és szerethet, hogy ekkora feladatot adott nekünk. Mutassuk meg neki, hogy méltók vagyunk a szeretetére.
                                                                                                                        Ballabás Mihály
 
 
 
MAGYARSÁGTUDOMÁNYI INTÉZET
Visit our Website:
www.magtudin.org

Bobula Ida : A magyar nép eredete