2015. május 4., hétfő

A férfi minőség tündöklése - A teremtő gondolat !


Varázslatos vidékek gyógyító hagyományai


Mire jó a kankalin, a kakukkfű, vagy a körömvirág? Melyek a Kárpátaljára leginkább jellemző gyógynövények? A gyógynövények mellett a köpölyözéstől a piócaterápiáig számos hagyományos gyógymódot is dokumentáltak abban filmben, melyet a Filmklub az Akadémián sorozat legutóbbi vetítésén láthattak az érdeklődők. Nézze meg az MTA honlapján ön is a filmet!


Méhszúrás-terápia, kenések, masszírozások, köpölyözés, fürdőzés. Ezeket a gyógymódokat évszázadok óta végzik, sőt van olyan, amelyet állatok betegségeinél is sikeresen alkalmaznak – tudhattuk meg az Akadémiai Filmklubban április 29-én vetített Gyógyító hagyomány című ismeretterjesztő filmből.
Az orvostudományi és néprajztudományi oldalról is közelíthető népi gyógyászati kutatások 1945 után kezdődtek el hazánkban. A néprajzkutatók elsősorban a szokásokra koncentráltak, a gyógynövények alkalmazásával kapcsolatos megfigyelések ezért hiányosak voltak. Ezen a helyzeten segített, hogy a gyógynövények gyűjtésében sok orvos és gyógyszerész is részt vett. „Gunda Béla és Oláh Andor orvos, vagy Kóczián Géza gyógyszerész gyűjtései voltak a legkiemelkedőbbek. A kutatásaik során rákérdeztek a betegségek tüneteire és arra is, hogy milyen növénnyel lehetett gyógyítani azokat. Ezt követően pedig be is gyűjtötték a növényeket” – mondta el Babulka Péter népiorvoslás-kutató, a film szakértője, a vetítés utáni szakmai beszélgetés résztvevője.


Kárpátalján vannak olyan települések, ahol a mai napig nincs se orvos, se pap. Ha komolyabb mennyiségű eső esik, akkor az utak járhatatlanná válnak, a település megközelíthetetlen. „Ebben a helyzetben, ha betegség üti fel a fejét, akkor ki kell használni az a gyógymódot, ami kéznél van” – tette hozzá a kutató. „Ezeken a vidékeken az orvosoktól sem áll távol a népi gyógyászati eszközök használata: nappal a kórházban dolgoznak, délután pedig gyógynövényekkel gyógyítanak.”
„Az, hogy egy közösség elfogadja annak az embernek a tudását, aki a gyógyító hatású növényeket ismeri, teljesen természetes” – hangsúlyozta Hoppál Mihály néprajzkutató, a beszélgetés meghívott vendége. „A gyógynövényes asszonyok, akik javasoltak valamit – tehát javasasszonyok – nagy tudással rendelkeztek. Nem volt orvos minden kis faluban, valakinek ezt a feladatot el be kellett töltenie.”
„Ilyen gyógyító személyek voltak a sámánok is. Az igazi sámánok pedig gyógyítottak, munkájukért eszükbe sem jutott pénzt kérni. Meggyőződésük szerint az ember tudását a másik ember számára át kell adni ingyen” – magyarázta Hoppál Mihály. Az MTA BTK Néprajztudományi Kutatóintézet korábbi igazgatója elmondta, hogy munkájában Antall József, az Orvostörténeti Könyvtár és Múzeum akkor igazgatója indította el az 1970-es években. Egy közösen szervezett népi gyógyászait kiállítás után az ő ösztönzésére kezdett el szervezetten foglalkozni néprajzkutatással.



A film elkészítésének ötlete közel tíz évre nyúlik vissza. Ekkor találkozott először Babulka Péter Novobáczky Sándor rendezővel és Nádorfi Lajos operatőrrel, és határozták el, hogy elkészítenek egy filmet a hagyományos orvoslásról. „Sokat forgattunk a határainkon túl is: főleg Erdélyben és Kárpátalján. Távoli és elvarázsolt helyeken. Olyan helyeken, ahol az orvosi ellátás és gyógyszerellátás sokáig elérhetetlen volt. Mára azért jobb a helyzet, de ma sem könnyű” – mesélte el élményeit a film rendezője, hozzáfűzve, hogy közel 50 órányi anyagból született a három részből álló, másfél órás sorozat. Ehhez 6000 km-t utaztak és 40 helyszínen forgattak.
„Nagyon érdekesek voltak az egyes nyelvjárások kifejezései is, melyekkel találkoztunk. Csíkban és Csángó földön már-már tolmács kellett ahhoz, hogy megértsük egymást. Erdélyben például a gyógynövényt burjánnak hívták – innen ered a burjánzik szavunk, Csángóföldön pedig dudónak, amit itthon dudvaként ismerünk” – mondta a rendező.
„Fontos volt továbbá, hogy a szereplők elmondták, mi pedig dokumentáltuk a történeteket. Nem akartuk a narrátor szövegével kiegészíteni, kommentálni, még akkor sem, ha valamelyik gyógymódról az orvostudomány esetleg mást gondolt. Hiszen ezeknél a gyógymódoknál az is lényeges, hogy mennyire hisznek az emberek az évszázadok óta használt módszerekben” – monda el Novobáczky Sándor.
Népi hiedelem és hasznos tudás
„Nem kell és nem is feltétlen lehet a kettő között határt húzni” – mondta Hoppál Mihály az empirikusan nem ellenőrzött hiedelem és a gyakorlat által is megerősített tudáselemek keveredése kapcsán. „Az emberek fejében a kettő együtt van, együtt működik. A füstölésről azt mondták, hogy azért szükséges, mert azzal hatékonyabb lesz a gyógymód. A néprajztudósok ezt már mágikus gyógymódnak tartják. Épp a sámánokkal való találkozásokból tudható, hogy ezek együtt képesek jól működni. A beteg szeretne meggyógyulni, a sámán pedig gyógyítani, segíteni akar, de nem mindig tud. Ahogyan a tudomány sem mindig tud.”
A népi gyógyászat irracionális (mágikus, hiedelmen alapuló, szertartásos eljárások) és a racionális elemeit vizsgálva Babulka Péter elmondta, hogy minden növényi alkalmazásnál is találunk példákat a keveredésre. Gyakran fordul elő, hogy a sárga virágú növényeket például a „sárga”, a fehéreket pedig a „fehér” színű betegségek gyógyítására használják. „A Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen kimutatták, hogy az erdélyi népgyógyászatban használt hatvan növényből több mint harminc sárga virágú, amit a mai napig a vesebetegség gyógyítására használnak.”
„Nem véletlen, hogy az ember időről időre visszafordul a népi tudás felé. Nincs mágikus tudás, csak tudás. Ennek vannak kevésbé belátható területei, de az a fontos, hogy segíteni akar az egyik ember a másikon” – egészítette ki Hoppál Mihály.
magyarno.com




Falusi asszony könyve az öngyógyító kiskertről


Sajnos nem nagy divat ma a könyvolvasás, most mégis erre buzdítjuk a kertbarátokat és a hobbikertészeket. Ismerkedjenek meg az öngyógyító kiskerttel!


Molnár V. József - Szent Anna-réten építendő kápolnáról


Skorpió telihold 2015 - A köztes lét állapotában




Itt vagyok, de valójában hol vagyok? Mégis mit akartok, mondjátok? Mit tegyek, hogy meghalljátok, amit most mondani akarok?

....................

Az aktuális Skorpió telihold energetikai rendszerét vizsgálva és ráérezve arra, a köztes lét fogalma tűnt a legideálisabb összefoglalásnak arra, hogy mégis miféle érzések kavarognak a levegőben. Mindjárt leírom, hogy miért gondolom így, de előbb itt vannak a telihold nyers adatai: 2015. május 4-én 5 óra 41 perckor pontosodik be a Skorpió 13. fokán. A legtöbben valószínűleg átalusszuk egy közteslét-szerű álomban vagy éppenséggel az alvás és az ébredés határán, félálomban éljük át a pillanatot.

Egy Bika Nap és egy Skorpió Hold szembenállásánál mondhatjuk akár azt is, hogy az élet és a halál között mozgunk. Az élet olyan álomszerűvé vált, amiből fel kell ébredni, nehezen különböztetjük meg a bennünk dúló vágyakat, de egy tétlenség-érzet is könnyen felütheti a fejét. Idekint úgy tűnhet, hogy tétova órákat élünk, egy csipetnyi szürkeség került a szép tavaszi színekbe. Az elmúlás ösztönereje mozgatja a szálakat belül, a Bika Nap bevilágítja a lélek titkait és mély fájdalmait azért, hogy így vigyen a múlt szürke pillanataiba reménysugarat, megalkotva lelkünkben az élet és a halál köztes létállapotát.


A tétova órák ideje hamarosan lejár

A Nap és a Hold is kapcsolatba kerül a Plútóval. Nagyon hangsúlyos, hogy a Bak jegyében áll a Plútó, mert szaturnuszi jegyként az idő fogalmát őrzi többek közt. A Plútó ráadásul a Skorpió ura, nem túlzok, ha azt mondom, hogy ez a telihold skorpiós a javából, nemcsak kint hullanak a csendesen szúrós esőcseppek.
Tehát a Bak Plútó üzenete az, amivel a lélek úgy érzi, hogy belehal az idő szigorú várakoztatásába. Ösztönből érzi, hogy amíg nem nyernek valódi értelmet a szürke emlékképek, addig nem nyugszik igazán, szembekerül a Bika vénuszi energiájával, ami a békét és a nyugalmat sugározza. Várja azt a szent pillanatot, ami elhozza a megnyugvást, és ezt érzékeli szenvedéssel telinek. Ez a szent pillanat a múlt igazságának pillanata, mivel a Holdat a Mérleg múlt serpenyőjénél láthatjuk ekkor. Édes kis önmagába hajló Skorpió szúrás...
Az Oroszlán Jupiter is erős hatást mutat a telihold érzésvilágában, ugyanis egy kvadráttal kapcsolódik, szaturnuszi fényszöggel. Meg akarjuk szüli az igazságot, ami már megérett és így hozzánk méltó dolgokkal helyrebillenteni életünk rendjét.


A köztes lét

A köztes lét azért köztes lét, mert a halál után és az élet előtt következik. egy tervezési fázis, ahol sok egyéb mellett megtervezzük a szent pillanatokat is. De ebben a köztes létben az egyedüli szent pillanat midig a születés. És minden más földi köztes létben is egyedül egy szent pillanat van: a kezdet, ami véget vet az álomszerű köztes létnek.
A Nap a Kos csillagképben általánosságban támogatja a kezdetet, aminek a minősége rányomja bélyegét az összes többi utána következő állomásra.

A Halak Neptunusz emelő fényszöggel kapcsolódik a Holdhoz, a Halak jegyét jellemezhetnénk leginkább a köztes lét állapotának, mivel itt történik az összegzés, itt van minden elásva, ami még várja a maga szent pillanatát.

...........................

Ezen a helyen csak egy dolgot várok: a jelre, hogy hallotok.



Forrás:http://csillagmuveszet.blogspot.hu/2015/05/skorpio-telihold-2015-koztes-let.html

Május 4, telehold: hipnotikus erővel az elengedés felé!


A Telihold a Hold legérettebb formája, mely azt jelzi, hogy elérkezett a bőség, a termékenység, az elengedés és a megvilágosodás ideje. A holdimpulzusok ekkor jelentősen erősebbek, mint Újhold idején, mivel áramlásuk akadálytalan a Nap és a Föld között. A Telihold ereje viszont nem csak a bolygónkra, hanem ránk emberekre is sokszorosan hat most néhány napig.
2015. május 4-én az elengedés és a megtisztulás holdját hozza neked!
Egy újabb tisztulást hozó időszak veszi kezdetét, amibe most érdemes komoly energiákat befektetnetek annak érdekében, hogy a mélyen meghúzódó visszahúzó mintákat is feltárjátok és ténylegesen megszabaduljatok tőle. Így most kicsit másképp fogom megközelíteni a mai nap lehetőségeit, mint ahogy azt eddig megszoktátok.
Most nem elég az a hozzáállás, hogy hurrá elengedés, kicsit listát írunk, meg varázsolunk a mai napon, hanem az elkövetkező két hétben napi szinten érdemes szembe nézni mindazzal, ami életetekben nehézséget okozhat vagy éppen egészségi állapototokat rongálhatja.
Először is írjátok össze az életetekben megjelenő nehézségeket, jelzéseket és keressétek meg mit szimbolizálnak, mit akarnak üzenni számotokra.
A mostani Telihold alkalmával a Bika és a Skorpió minőségek válnak hangsúlyossá. A Bika a materiális értékeket és ezek birtoklását szimbolizálja, míg a Skorpió a szenvedélyt és a mély érzelmi kötődéseket. Intenzíven felszínre kerül majd, hogy legbelül az anyagi vagy lelki értékeket helyezzük-e előtérbe, illetve hogy mit és miért nem tudunk elengedni.
Megjelenik a belső vívódás, hogy „vajon tényleg szeretve vagyok vagy csak testileg-lelkileg kihasználnak engem?” Mintha a jó és a rossz küzdenek bennünk. Ha győzedelmeskedni akarunk ebben a csatában, akkor fontos, hogy ne engedjük a sötét oldal csábításának és ne a negatív hangokra hallgassunk. Kerüljük el a meggondolatlan lépéseket a fülünkbe duruzsoló kisördög hívására: ne ellenőrizgessük párunk telefonját, ne figyeljük megszállottan a közösségi oldalak történéseit, ne legyünk bizalmatlanok a körülöttünk lévő emberekkel sem. A gyanakvás és félelmeink hívják majd életre a csalódásokat. Talán hitrendszerünk is megkérdőjeleződhet a napokban, vallási és jogi kérdések is nagyobb eséllyel merülhetnek fel a Telihold hatása idején. A többi bolygó között fennálló energiahatások még fokozhatják a külső-belső feszültséget, vagy épp ellenkezőleg: rendkívüli transzformációs erőforrást szolgáltatnak negatív mintáink átalakításához.
A Skorpió hatása
A bennünk lévő kételkedést használjuk arra, hogy önmagunkat vizsgáljuk meg. Milyen lelki játszmákban veszünk részt nap mint nap? Párkapcsolatunkban az áldozat vagy inkább a domináns szerepét viseljük? Nem lehet, hogy a szerepek valójában csak azért vannak, hogy tükröt tartsanak nekünk, amiben észrevehetjük saját hibáinkat? Vagy talán túl magányosnak érezzük magunkat? Biztos, hogy a társ hiánya az, ami az űrt okozza bennünk? Legyünk őszinték önmagunkhoz: érzünk dühöt, haragot, féltékenységet, irigységet, bosszúvágyat, önsajnálatot vagy bűntudatot? De vajon miért érezzük őket? Ezek valójában eltitkolt gyengeségeink, egy pótcselekvés, kivetítés, hogy ne kelljen szembesülnünk önmagunkkal… A Skorpió Telihold viszont szigorúan felteszi a kérdést, hogy felkészültünk-e a változtatásra, ha felismertük a csapdát, melyben megrekedtünk? Vajon készen is állunk már az érzelmi újjászületésre?
A Bika hatása
A Bika a táplálásra hívja fel a figyelmet: csak ha jól tápláljuk testünket-lelkünket, akkor leszünk egészségesek fizikailag és mentálisan is. Ha gondolati szinten minden nap ugyanazt a lerágott csontot (pesszimizmust, fájdalmat, önostorozást) adjuk lelkünknek, akkor nem várhatjuk, hogy javuljanak a dolgaink. A negatív gondolatok helyett tápláljuk önmagunkban és másokban is azt, ami valóban értékes: a hű barátságot, a kitartó szerelmet és az önzetlen szeretetet! A többi sallangot hagyjuk meghalni azáltal, hogy nem szentelünk nekik figyelmet, csupán tudomásul vesszük, hogy léteznek a nagy világban.
Elengedés itt és most
Új és tiszta kötődéseket csak úgy hozatunk létre életünkben, ha először a régiektől megszabadulunk. A gyerekkori sérüléseket fel kell dolgoznunk, a szerelmi csalódások fájdalmának, a kudarcélményeknek és a helytelen megszokásoknak is búcsút kell mondanunk. Ugyanis a múlt mindig visszatart: begyógyulatlan lelki sebeink megbénítanak minket és ellehetetlenítik, hogy higgyünk abban, képesek vagyunk másképp is alakítani sorsunkat, mint korábban. A Telihold minden erejével maximálisan támogat minket az elengedésben. Kezdjük hát el: itt és most!